Beskompromisni za budućnost

72 sata bez kompromisa službeno su privedeni svome kraju na svetoj misi koju je predslavio msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Kako je župnik istaknuo na kraju mise, projekt je zatvoren tamo gdje je započelo njegovo kreiranje i tamo gdje su osmišljene mnoge akcije koje su volonteri ove godine pohađali – u našoj Palmi.

Iako na misu nije došlo svih 1000 volontera, skupio se veliki broj mladih koji su došli još jednom zahvaliti dragom Gospodinu za sve plodove koje su dali i dobili u protekla 72 sata svog beskompromisnog volontiranja.

Upravo takvim mislima započeo je svetu misu pomoćni biskup Šaško rekavši kako u ovoj euharistiji zahvaljujemo za mnoga dobra ljubavlju učinjena te uspoređujući sve volontere s apostolima koji su spremni služiti.

U svojoj homiliji, pomoćni biskup Šaško se osvrnuo na posebnu dragocjenost projekta te je rekao kako 72 sata bez kompromisa upućuju na istinsko poslanje Crkve te da su prikaz otajstva života i ljubavi. On naglašava kako ovim projektom mladi vraćaju izvorno značenje nosivim pojmovima u društvu poput ambicije, karijere i autoriteta. Pritom je mislio kako mladi kroz projekt pokazuju da ambicija znači skupljanje potpore – hod uokolo da se ostvari ono što je dobro. Nadalje karijeri mladi daju značenje da se malim putevima otvara prostor za Božju širinu, a autoritet znači odgovornost, milost i supatnju – sve ono što su mladi kroz ovih 72 sata pokazali onima kojima je pomoć bila potrebna. Biskup je još rekao kako je ključna beskompromisnost mladih jer nisu postavljali uvjete u svom volontiranju što upućuje na srce, na ludost križa, ludost križa koja ne očekuje ništa zauzvrat i ludost križa koja je jezgra svakog kršćanskog poziva, koja je otajstvo života. Svoju propovijed biskup je završio zahvalom mladima na tome što kroz svoje djelovanje uče čitavo društvo da ponovno shvate pravo značenje nosivih pojmova.

Naposljetku, župnik se obratio vjernicima na misi te je poslao vrlo snažnu poruku svim mladima rekavši: „kada se zaposlite i zauzmete svoje mjesto u društvu, i dalje budite nositelji radosti i nade u ovoj ponekad sivoj, beznadnoj Hrvatskoj“.

Možemo zaključiti kako je ova misa danas bila tek misa zahvalnica za protekla 72 sata, ali nikako i stvarni kraj samoga projekta. Projekt se nastavlja dalje u svakom volonteru zasebno, u njegovom srcu i odluci da i dalje kroči beskompromisno za budućnost.

Share This