Intervju s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem

Projekt "72 sata bez kompromisa" podržavaju mnogi, a jedan od njih je i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je prepoznao važnost projekta. Kao i u drugim projektima i akcijama, biskup Mate voli davati podršku mladima i sam sudjelovati u njima. Tako će ovoga puta predvoditi misu otvaranja projekta u četvrtak u crkvi sv. Vlaha u 20 sati.U kratkome druženju biskup nam je otkrio što misli o samome projektu i o njegovoj važnosti za Dubrovačku biskupiju! Na kraju je pozvao mlade da priključe!

 

1. Poštovani oče biskupe, kako ste prvi put čuli za projekt „72 sata bez kompromisa“, koji se već nekoliko godina održava na području Dubrovačke biskupije?

Prvi put sam za taj projekt čuo neposredno prije nego li se počeo organizirati u Dubrovačkoj biskupiji. Bilo je to onda kad su me iz Biskupijskog ureda za mlade upoznali s tim projektom i tražili za odobrenje da se i mi u njega uključimo.

 

2. Zašto podržavate provedbu ovakvog projekta? Je li to povezano s načinom na koji projekt odgovara na potrebe današnjeg čovjeka?

Isus je, kaže nam sv. Pavao, rekao da je blaženije davati nego primati. Puno sam puta osjetio koliko je ova rečenica istinita. Projekt poput ovoga pomaže i drugima da iskuse istinitost ove rečenice. Zato ga podržavam. Projekti, poput „72 sata bez kompromisa“, imaju ogromnu vrijednost zato što se takvim projektima učini puno dobra onima koji su u potrebi, ali i još veću vrijednost jer se takvim projektom mijenjaju u pozitivnom smislu oni koji u njemu sudjeluju. Vjerujem da netko tko jednom postane volonter, a ovaj projekt mnogima pomogle da to postanu, ostaje trajno volonter, a onda i tajno spreman na beskompromisno poklanjanje svoga vremena onima kojima je to potrebno.

 

3. Koje su potrebe koje vidite u Vašoj biskupiji, a da projekt „72 sata bez kompromisa“ može na njih odgovoriti?

Teško mi je govoriti o konkretnim potrebama, osobito što krajnji smisao ovog projekta nije to što će se učiniti tim projektom, a svake se godine učini puno dobra, nego je naglasak na spremnosti beskompromisno činiti dobro.

 

4. Papa Franjo pozvao je mlade da „napuste udobnost kauča“, koliko je mladome čovjeku danas teško izaći iz svoje ugodnosti i pomoći drugome čovjeku? Na kraju krajeva, zašto bi to učinio?

Nikome, a ne samo mladim ljudima,  to nije lako, ali samo prvi put. Kad se to prvi put učini, onda se stvar mijenja. Osjećaj je tako dobar da nakon toga nije potrebno tražiti odgovor na pitanje zašto bi to učinio. To se onda čini zato što se činjenjem dobra dobro osjećaju i oni kojima se dobro čini i oni koji dobro čine. Ne znam kako bih to dočarao. Dok čovjek ugodno sjedi ili leži u udobnosti kauča on se vjerojatno trenutno osjeća dobro, ali dugoročno, uvjeren sam, nije zadovoljan sa sobom i svojim gubljenjem vremena. Kad napusti udobnost kauča i odluči se za činjenje dobra, onda se ne osjeća samo trenutno dobro, nego se dobro osjeća, dapače još bolje, i nakon obavljenog posla. U tome je bit. Vjerujem da mladi koji su to iskusili znaju o tome progovoriti drugima i potaknuti ih na to da se i oni uključe.

 

5. Postoji li način na koji se mladoga čovjeka može potaknuti da 72 sata pomaganja drugima pretvori u 365 dana? Kako to učiniti?

Teško, jer to bi značilo da bi se život trebao pretvoriti u volontiranje, a to nije moguće. No moglo bi se kroz tih 365 dana odvojiti svaki tjedan koji sat koji bismo poklonili drugima. I može se nešto drugo. Može se svoj život, svatko u svom zvanju i zanimanju, staviti u službu drugih, odgovorno i nesebično živeći svoj životni poziv. To je, zapravo, život bez kompromisa svaki dan, 24 sata na dan.

 

6. Na kraju, možete li pozvati mlade da se prijave za „72 sata bez kompromisa“ i daju dio svojeg vremena drugima?

Mogu i hoću. Dragi mladi, osobito mladi moje Dubrovačke biskupije, pozivam vas da se uključite u projekt „72 sata bez kompromisa“ i da beskompromisno darujete ono čega u vašim godinama imate dovoljno, a to je vrijeme, onima koji ga nemaju i kojima je potrebno. Tim ćete učiniti boljim ne samo život drugih, nego i vlastiti život. Neka vam je s blagoslovom!

Share This