Intervju s voditeljicom projekta - Osijek

Kako je druga godina da se volonterski projekt mladih održava u Osijeku, tako je voditeljica projekta za grad Osijek, Sanja Počuča, odgovorila na pitanja povezana s očekivanjima za ovu godinu, na pitanja u vezi njezine uloge u projektu i na kraju o dugoročnoj misiji projekta 72 sata bez kompromisa!

1. Projekt 72 sata bez kompromisa održava se već drugu godinu zaredom u Osijeku, Sanja, koja su vaša očekivanja za projekt ove godine u vezi broja prijavljenih i dogovorenih akcija?

Da, projekt je već drugu godinu u našem gradu na Dravi. S obzirom na to da je prošle godine bilo prijavljeno oko 260 volontera, ove se godine nadamo da će se brojka popeti na više od 300 volontera. U Osijeku imamo stvarno dobar, šarolik organizacijski tim i zbog toga prikupljanje akcija nije teško. Nadamo se da ćemo imati  pedesetak akcija kao i prošle godine, možda i koju više.

 

2. Koja je tvoja uloga u osječkoj beskompromisnoj priči? Kako si se i zašto prvi put uključila?

U osječkoj bekompromisnoj priči našla sam se sasvim slučajno, a možda i ne. Naime bila sam na duhovnoj obnovi za volontere Susreta hrvaske katoličke mladeži u Vukovaru i tamo me posebno dojmila prča patera Ike Madurića koji je spominjao jednu volontersku akciju čišćenja kuće u Dubovniku u sklopu 72 sata bez kompromisa. Nekoliko mjeseci nakon toga organizacija mise mladih preko fejsa tražila je ljude koji bi sudjlovali u organzaciji tog projekta u Osijeku. Iako sam do tada svega nekolko puta bila na misi mladih i ekipu nisam baš previše poznavala, odlučila sam se javiti na taj oglas. Odmah sam se sjetila priče iz Dubrovnika i osjetila sam da je taj projekt nešto za mene i nešto šo našem gradu treba. Odmah prvu godinu postala sam voditelj projekta, a to se evo proširilo i na drugu godinu. Ujedno sam i član nacionalnog vijeća.

 

3. Zašto bi se mladi čovjek iz Osijeka i okolice trebao prijaviti na projekt? Što je ono što projekt donosi mladima i njihovoj okolini?

Puno je razloga zašto bi mladi trebali sudjelovati u ovom projektu. Prje svega zato što kroz volontiranje rade na sebi. Uče se strpljivosti, poniznosti,razvijaju empatiju, a nauče i neke nove vještine. Ako do sada niste znali krečiti, cijepati drva ili možda gletati, sada sve to možete naučiti. Često se govori da su mladi samo ovisnici o tehnologiji, da ne poštuju starije, ne ustaju se u tramvaju, misle samo na sebe i tako dalje. Ovim projektom mijenjamo tu sliko o mladim ljudima. U ta 72 sata 300 mladih ljudi u Osijeku, 2000 u mladih u Hrvatskoj, pomaže socijalno ugrroženim obiteljima, čisti svoj grad, uređuje svoju lokalnu zajednicu. Stvarno želite biti dio te ekipe! Trebaju se svi uključiti da unesemo vedrinu, zajedništvo i pozitivu u naš grad. Trebaju se svi uključiti da pokažemo koliko volimo naš grad na Dravi. Ova projekt donosi male zelene ljude koji čine velika djela. Djela o kojima se još dugo poslije priča!

 

4. Kako se broj gradova koji organiziraju projekt ove godine povećao, tako je osnovano Nacionalno vijeće – koja je njegova uloga i čime se ono točno bavi?

Nacionalno vijeće predstavlja krovnu organizaciju ovog projekta. Što se više gradova uključuje u projekt, to je važnije postaviti neku konstrukciju projekta, unjeti poneka pravila. Vijeće čine predstavnici gradova i donose odluke o projektu koje su važne za sve gradove. Promišljamo o idejama koje će projekt učiniti još boljim, privlačnijim i prepoznatljivijim. Donosimo odluke o ciljevima projekta, financiranju, uključivanju novih gradova i još brojne druge. Nacionalno vijeće ujedno i povezuje sve gradove, gradi zajedništvo i prijateljstvo među njima.

 

5. Koja je dugoročna misija projekta 72 sata bez kompromisa? Imate li neku viziju razvoja projekta u budućnosti?

Naš je cilj potaknuti sve mlade da korisno iskoriste svoje vrijeme. Želimo ih osvjestiti o potrebama njihovih susjeda, sugrađana, zemljaka. Želimo među njima razvijati solidarnost i zajedništvo.  Želimo obojiti Hrvasku u zeleno i zaraziti ju volonterstvom!

Share This