Predstavljanje gradova - Sinj

Treću godinu za redom u nacionalnom volonterskom projektu mladih 72 sata bez kompromisa sudjeluje i grad Sinj, dom Gospe Sinjske, Sinjske alke, prostor ograđen Dinarom i Svilajem, središte Sinjske i Cetinske krajine.

Sve je započelo spontano, Sinjanin i Sinjanka u SKAC-u St, on je dao ideju, a ona provela misli u djela.  Prvi korak bio je okupiti mlade ljude spremne pomoći, družiti se i činiti dobro. Zvuči kao jako težak korak, u današnjem svijetu pronaći nekog tko želi raditi bez novčane naknade. Srećom u gradu Sinju ima mladih otvorena srca koji služe i daruju sebe, te su tako i ovaj projek prihvatili s radošću. U realizaciji projekta pomogla je naša Župa Gospe Sinjske. Projekt je podršku dobio i od gradonačelnice, te od građana koji su svojim donacijama doprinijeli da se projekt ostvari.

Sinj je prve godine imao 110 volontera i 9 volonterskih akcija, druge godine broj volontera se povećao na 170, te 17 volonterskih akcija. Surađivali su s raznim udrugama, klubovima i školama. Velikodušnost i marljivost mladih koji su uključeni u ovaj projekt nisu nikoga ostavili ravnodušnim, te su svojim dobrim djelima doprijenili da Sinj zablista dobrotom, radošću i solidarnošću.

Kroz ovaj projekt grad Sinj  dobio je jednu novu dimenziju grada. Projekt je ujedinio mlade, djecu, starije i nemoćne, djecu s poteškoćama u razvoju, ljude u različitim materijalnim potrebama.

"Svi smo djelovali kao jedna cjelina, od najmanjeg djeteta do najstarijeg čovjeka. Lijepo je nakon projekta promatrati grad, susresti nasmijana lica, kao da se svi poznajemo, a razlog poznavanja je činiti dobro.

Rezultati projekta vidljivi su po cijelom gradu: okoliš je čišći, stanovi su obojeni, škole i vrtići iscrtani, crkva još popunjenija, stara i naborana lica dobila su još bora, ali ovaj put ne od briga, nego od smijeha i pjesme. 

U gradu Sinju projekt nije stao na 72 sata, mladi su nakon projekta nastavili pomagati obiteljima u potrebi, te su nakon projekta došle ideje kako kroz cijelu godinu volontirati u gradu i župi.

"U projektu 72 sata bez kompromisa ostvarili smo svoj cilj, bili smo kapljice u oceanu dobrote koji se izlio u našem gradu.  Izašli smo iz okvira svojih želja i talenata i radili ono u čemu sebe ne smatramo najboljima, ali smo shvatili da nije bitno ono što smo radili, nego s koliko smo ljubavi to činili."

Projekt svake godine obogati grad novim prijateljstvima, nauči mlade raditi nešto novo i pomogne im da upoznaju još jedan dio sebe. S projektom 72 sata bez kompromisa pomožu drugima, stvaraju zajedništvo, smiju se do suza, daju dio sebe i primaju mnogo više. 

Uvjerili su se u riječi Sv. Majke Tereze: „Danas svijet nije samo gladan kruha, nego je gladan ljubavi.“ Volonteri su svojim osmijesima donijeli nadu, svojim radom stvorili nečiji novi početak, svojim zajedništvom potakli mnoge na djelovanje. 

"Ljubav je ta koja nas je pokrenula. Shvatili smo da  onaj tko ljubi taj leti, trči, i veseli se; slobodan je i ništa ga ne priječi."

I ove godine naš grad Sinj očekuje suradnju u činjenju dobra jedni za druge. Pozivaju: "Činimo dobro, jer nitko nije postao siromašan dajući sebe!"

Čini dobro, širi ljubav, volontiraj - od 18. do 21. listopada 2018.

Share This